Parketwerken Sean Uw parketteur voor trappen, renovatie, schuren, parket versus vloervermaring . In regio Bonheiden, Rijmenam, Boortmeerbeek, Schiplaken, Hever, Kampenhout, Zemst, Elewijt, ...

PARKET  EN VLOERVERWARMING

Vloerverwarming en parket?

Vloerverwarming en parket gaan heel goed samen. Er is online veel informatie beschikbaar. Maar helaas is deze informatie vaak technisch of complex, of gewoon onjuist. We hebben geprobeerd om onderstaand een verstaanbare en praktische uitleg te geven.

1) Uw parket mag niet te veel “werken”
Bij temperatuurverschillen (vloerverwarming!) en andere omgevingsfactoren zoals vochtigheid, mag uw parket niet te veel werken (uitzetten, krimpen, schotelen,…).
Massief parket (1) is geen goede optie, gezien deze te veel werkt. Kies daarom voor een degelijke samengesteld parket, kijk hier naar een 3 laags / 3layer parket (2) of eventueel een multiplex gelaagd parket (3). Door de gelaagde samenstelling wordt uw parket gestabiliseerd en wordt de natuurlijke werking tegengegaan.

2) Uw samengesteld parket mag niet te veel isoleren
De verwarmingsbron voor uw huis bevindt zich in de chape, ONDER uw finale parketvloer. Deze warmte dient dus door de parketvloer te kunnen dringen. Hout is van nature een sterkere isolator dan bijvoorbeeld tegels. Dus mag de parketvloer niet te dik en dus te isolerend worden. Technisch: de warmteweestand=R-WAARDE (4) van uw samengesteld parket mag maximaal 0,18 bedragen, om een efficiënte werking van uw vloerverwarming te bekomen.

3) Kwaliteit van uw samengesteld parket (3 laags of multiplex parket):
De productie van uw parket moet in een professionele, gecontroleerde omgeving gebeuren. De lagen in uw samengesteld parket moeten 100% perfect verlijmd en geperst zijn. Vraag zowel bij keuze voor 3laags (3layer) of multiplex parket na, waar het parket gemaakt is en dat de producent ISO/DIN/FSC/… gecertifieerd is. Indien u een voorkeur heeft voor multiplex parket, vraag bevestiging van waar de multiplex zelf komt. Multiplex bevat veel lijmlagen tussen de dunne lagen hout, die elk perfect moeten hechten. U kan bedrogen uitkomen, indien u een minderwaardig product koopt. Indien u niet zeker bent van de oorsprong, of kwaliteit van het product, kies dan voor een professioneel geproduceerd 3laags (Three layer) samengestelde parket.

4) Verlijm uw parket vol op de ondervloer (ideaal = chape)
Vol verlijmen van parket betekent dat u de dekvloer volledig instrijkt met een professionele parketlijm, (idealiter een 2 component polyurethaan of 1 component polymeer lijm) waarop u het samengestelde parket plaatst. De tanden en groeven van de planken zelf worden NIET verlijmd. Plaats bij vloerverwarming uw parket NOOIT zwevend met een isolatielaagje/”moeske” eronder. Dit zorgt voor veel extra isolatie wat net niet gewenst is bij vloerverwarming.

5) De chape moet vast, droog en vlak zijn:
Elke laag in de opbouw van uw parket op vloerverwarming is belangrijk. Het heeft geen nut een kwalitatieve gelaagde parket met een professionele parketlijm te plaatsen op een chape die niet vast, vlak of droog is. Gebruik voldoende cement in uw chape, vraag voor vezelversterking in uw chape en laat uw chape heel vlak uitstrijken (met een vlakspaan). Bij vloerverwarming wordt er ook steeds een parket primer (voorstrijk) geplaatst op de chape.

6) Respecteer de opstartcyclus van uw vloerverwarming:
Voor de parket kan geplaatst worden, dient de vloerverwarming de correcte opstartcyclus te doorlopen. Standaard betekent dit dat de vloerverwarming 2 X trapsgewijs tot de maximale watertemperatuur wordt verwarmd. MAAR: volg het advies van uw vloerverwarmingsinstallateur, gezien er mogelijk extra richtlijnen zijn per merk/systeem van vloerverwarming.

7) Omgevingsfactoren na plaatsing van de parket:
Parket is gevoelig voor luchtvochtigheid. De ideale luchtvochtigheid voor parket is 40-60%. Indien u deze waarden niet haalt in de ruimte waar uw parket geplaatst is, plaats dan een luchtontvochtiger of luchtbevochtiger.

Verklaring van enkele termen:
1) Massief parket: de volledige parket planken bestaan uit 1 houtsoort. Vroeger bestond er niets anders. Om de werking van het hout op te vangen, moest men eerst een onderparket voorzien. Dure oplossing, soms nog toegepast bij complexe mozaiek of visgraat parketten.

2) 3 laags parket: (ook wel 3layer genoemd) samengesteld parket, opgebouwd uit 3 lagen; een toplaag van de gewenste houtsoort, een tussenlaag van kopse latten (in de breedte) om de werking van het hout tegen te gaan en een plaat van hout onderaan om de totale vormvastheid en stevigheid te garanderen. Goede keuze voor vloerverwarming, gezien de vormvastheid. Bemerking: een 3 laags bestaat dus ook 3 lagen hout op elkaar geperst en gelijmd.

3) Multiplex gelaagd parket: samengestelde parket, bestaande uit een een toplaag van de gewenste houtsoort, gelijmd op een multiplexplaat. Multiplex gelaagd parket is vrij eenvoudig om te maken. Net door de ogenschijnlijke gemakkelijke productie bestaan er veel kwaliteitsverschillen. Indien goed gemaakt, is een multiplex parket een goede keuze voor vloerverwarming. Bemerking: een multiplex bestaat uit meerdere (8,10,12,…) laagjes hout op elkaar geperst en gelijmd. Indien deze opbouw niet goed is, vormt elke lijmlaag een risico op delaminatie (lagen die los komen van elkaar, zie voorbeeld foto 2). Verzeker u dus steeds naar de oorsprong van de producten en het productieproces.

4) De warmteweerstand (R WAARDE): geeft de isolerende werking van een materiaal/parket aan. Deze weerstand wordt bepaald door de warmtegeleiding (λ) van het materiaal en de dikte (d), of bij meerdere lagen, zoals bij gelaagd parket, iedere laag van het parket.

De warmteweerstand wordt berekend aan de hand van formule: R = ∑ d/ λ (in m².°K/W)
Voorbeeld R WAARDE van een 3 laags parket-14mm: waarvan 4mm eiken toplaag:
R = 0,004/0,23 + 0,010/0,15 = 0,12 (m² .°K /W)
R WAARDE 0,18 = maximum voor vloerverwarming – R WAARDE 0,12 = optimaal comfort en efficiëntie